Een uitvaart zoals u het wilt, uitvaartbegeleiding in de Nederlandse en Vlaamse Kempen

Opbaren

Een belangrijk onderdeel van het afscheid is het opbaren en verzorgen van de overledene. Als nabestaande krijgt u daarmee de mogelijkheid om in alle rust afscheid te nemen van uw dierbare overledene. U kunt als nabestaande hier een actieve rol in betrekken en de overledene zelf wassen, kleden en verzorgen. U kunt dit thuis doen of in een uitvaartcentrum. U bent hierbij zo veel of zo weinig betrokken als u zelf wenst. Alles mag en niets moet.

Thuis opbaren

Voor veel mensen is het een fijne gedachte dat hun dierbare overledene thuis opgebaard wordt. Zo kunt u immers op elk gewenst moment even langs gaan. Bovendien blijft de overledene in de eigen vertrouwde omgeving.
Om het lichaam in goede conditie te houden is koelapparatuur nodig. Hier kan ik voor zorgen.
Een andere mogelijkheid is een lichte balseming (thanatopraxie).
Hiermee wordt het natuurlijk ontbindingsproces tot maximaal 10 dagen uitgesteld en neemt het lichaam de temperatuur van de omgeving aan. De huidkleur zal ook niet zo wit zijn. Een ander voordeel van lichte balseming is dat het lichaam de omgevingstemperatuur aanneemt.

Als u wilt dat de overledene thuis opgebaard wordt, help ik u om dat te organiseren. Precies zoals u het wilt. Daarbij houd ik rekening met uw wensen en die van de overledene. Elke dag kom ik even langs of alles nog naar wens is en om de conditie van het lichaam en de koeling te controleren.

Opbaren in een uitvaartcentrum

Opbaren kan vaak thuis, maar natuurlijk kunt u ook gebruik maken van een ruimte bij u in de buurt. Ik werk samen met een aantal uitvaartcentra in de regio, zo kan ik altijd rekening houden met uw wensen.

Wilt u bijvoorbeeld persoonlijke herinneringen neerzetten in de rouwkamer, zoals foto’s of andere persoonlijke spullen van uw dierbare, dan zorg ik ervoor dat alles naar wens wordt ingevuld. Ook een 24-uurskamer is mogelijk, zodat u dag en nacht de mogelijkheid hebt om naar de overledene te gaan.

Laatste verzorging

Samen met u als nabestaande kunnen we kijken hoe we de laatste verzorging gaan doen. U kunt bijvoorbeeld de kleding uitzoeken die de overledene graag droeg en deze eventueel (met onze hulp) aandoen. U bent betrokken bij het afscheid zoals u het zelf wenst, zodat u terug kunt kijken op mooie herinneringen rond de uitvaart. Een goed afscheid kan helpen in het latere rouwproces.