Een uitvaart zoals u het wilt, uitvaartbegeleiding in de Nederlandse en Vlaamse Kempen

Kinderen betrekken bij een uitvaart

Wanneer er jonge kinderen betrokken zijn bij het overlijden van een ouder, grootouder of andere naaste, is het heel goed mogelijk om ze te betrekken bij de uitvaart. Daar zijn verschillende manieren voor.

Een mooi voorbeeld daarvan vind ik de vlindersluitingen die zij zelf kunnen schilderen. Deze worden vervolgens in plaats van de standaard knoppen op de kist geschroefd voor tijdens de uitvaartdienst. Naderhand kunnen ze er afgeschroefd worden en als aandenken dienen aan de overledene.

Trotse kinderen

Ouders vertellen me dat hun kinderen heel trots waren dat ze iets mochten bijdragen aan de uitvaart. Ze hebben het gevoel dat ze ├ęcht iets hebben kunnen doen voor oma, opa of wie er dan ook overleden is. Op het moment dat ze aan het schilderen zijn, zijn de kinderen ook echt bezig met het afscheid. Ze werken actief aan de afsluiting van een hoofdstuk van hun leven.

Blijvend aandenken

Na afloop van de uitvaartdienst kunnen de vlindersluitingen van de kist worden afgeschroefd en in een speciale kaarshouder worden bewaard. Hierdoor hebben de kinderen een blijvend aandenken aan de overledene, dat ze ook nog eens zelf hebben gemaakt. Bovendien kunnen ze bij hun zelfgeschilderde vlinder een kaarsje branden voor de overledene wanneer ze dat willen.

Oudere kinderen kunnen ook bijdragen

Kinderen die eigenlijk te oud zijn om een vlindersluiting te schilderen, kunnen toch heel goed betrokken worden bij de uitvaart. Zij kunnen bijvoorbeeld helpen om de kist te begeleiden of dragen waarin de overledene ligt opgebaard.

Dat kan op verschillende manieren. Als de kinderen nog niet zo groot en sterk zijn, kunnen zij ingezet worden als begeleider van de kist terwijl die naar binnen gereden wordt. Grotere kinderen kunnen de kist dragen samen met de andere dragers. Ook een kaars aansteken of een gedicht voordragen zijn mogelijkheden om kinderen te betrekken bij de uitvaart. Ieder kind kan een bijdrage leveren als het dat wil.