Een uitvaart zoals u het wilt, uitvaartbegeleiding in de Nederlandse en Vlaamse Kempen

Kiest u een kist, lijkwade of iets anders?

De welbekende kist waarin de overledene ligt kennen we allemaal. Maar wist u dat er ook nog heel veel andere mogelijkheden zijn om uw dierbare te omhullen na het overlijden? Laat u inspireren door deze voorbeelden.

Lijkwade die volledig bedekt

In plaats van een kist of mand kunt u ook kiezen voor een lijkwade waar het lichaam in gewikkeld wordt. Een belangrijke voorwaarde voor het gebruik van een lijkwade is dat hij volledig het lichaam moet bedekken. Er mogen dus geen armen of benen zichtbaar zijn, net zoals het gezicht van de overledene niet vrijgelaten mag worden bij het transport of de uitvaart. Bij de opbaring mag het lichaam uiteraard wel zichtbaar zijn.

Bij een lijkwade hoort ook een draagbaar om de overledene op te vervoeren. Dit is wettelijk verplicht. Een baar kunt u kant en klaar kopen, maar ook zelf maken. In dat laatste geval moet hij voldoen aan enkele voorwaarden. De baar moet bijvoorbeeld wel sterk genoeg zijn.

Een grafmand van wilgentenen of riet

Voor een iets natuurlijker uitstraling kunt u in plaats van een kist kiezen voor een grafmand die gemaakt is van wilgentenen. Dit materiaal is zeer milieuvriendelijk, sterk en licht van gewicht. Ook riet is een veelgebruikt materiaal voor grafmanden.

Ook volop keuze in kisten

Als het gaat om grafkisten, kunt u alle kanten op. Zo zijn er verschillende soorten hout waaruit u kunt kiezen, zoals eiken, spaanplaat, vuren of populier. Deze laatste is vooral geschikt om bijvoorbeeld kinderen iets te laten schilderen op de kist van hun overleden opa of oma.

Naast de bekende houten kisten kunt u ook kiezen voor een exemplaar van karton. Let er wel op dat deze kartonnen kisten niet door alle crematoria worden geaccepteerd. Dit komt doordat de as ervan veel grover is dan van hout, wat problemen geeft met de filters.

Ook mooi als toevoeging aan de kist: u kunt er een doek overheen leggen met een eigen afbeelding. Deze doek kunt u na de uitvaart bewaren als aandenken. Lijst hem bijvoorbeeld in of maak er een kussen van!