Een uitvaart zoals u het wilt, uitvaartbegeleiding in de Nederlandse en Vlaamse Kempen

Dit leer je op een opleiding voor uitvaartbegeleiding

Iedereen mag in principe uitvaartbegeleider worden, want je hebt er geen opleiding voor nodig om er een bedrijf in te starten. Natuurlijk helpt het wel als je een opleiding hebt gevolgd in dit vakgebied. Ik heb mijn opleiding gedaan bij Meander Uitvaartopleidingen in Zwolle.

Stages om de praktijk te leren

Je leert tijdens de opleiding, die een jaar duurt, heel veel over de theorie van uitvaartbegeleiding. Maar het belangrijkste is de praktijkervaring die je opdoet. Op drie plekken loop je stage: bij een uitvaartonderneming, bij een crematorium en in het mortuarium van het ziekenhuis.

Bij de uitvaartonderneming moet je minimaal tijdens één uitvaart meelopen. Ik had het geluk dat ik meerdere uitvaarten mee mocht lopen. In het ziekenhuismortuarium leer je de praktijk van de (voor)laatste verzorging van de overledene. Tijdens de stage bij het crematorium leer je echt hoe het er achter de schermen aan toe gaat bij een crematie en de afscheidsdienst, zodat je de nabestaanden goed kunt voorlichten hierover.

Kleine details

Gedurende de opleiding krijg je steeds bepaalde cases voorgeschoteld. Stel dat je in deze situatie belandt, wat doe je dan? Daarbij profiteer je van de praktijkervaring die je docenten al hebben opgedaan. Het mooie van de stages is dat je zelf ook alvast de nodige praktijkervaring kunt opdoen.

Dat kan om kleine details gaan, zoals de grootte van de kist. Mocht het nodig zijn vanwege de lengte of het postuur van de overledene om een grotere kist en/of bredere kist nodig te hebben dan het het standaardformaat, dan moet je dat als uitvaartbegeleider wel laten weten aan de grafdelvers. Anders past de kist niet in het graf. Ook leer je zelf hoe je een kist moet dragen tijdens de opleiding. Daardoor kun je dragers beter instrueren, want je weet hoe het is.

Ook leer je pas in de praktijk hoe belangrijk het is dat je de nabestaanden overal bij betrekt. Ook als je aanvoelt dat ze even een drempel over moeten. Dat maak je bijvoorbeeld mee bij het aankleden van de overledene. Iemand die eigenlijk geen sok durft aan te doen, help je die drempel over en later staan ze het haar van de overleden te borstelen. Dat hoort ook bij het vak van uitvaartbegeleider.